Translate

Αναγνώστες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014




 Δεύτερη Διαδρομή :
 Σημείο Συνάντησης για την Κυριακή ,30/3 στις 11.30 πμ.





Η συνάντηση θα γίνει στο δασάκι κάτω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία ,εκεί όπου τελείωνε η Πρώτη Διαδρομή.Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται είτε από την οδό Προφήτη Ηλία , κάθετη στην οδό Βάρναλη ,που ξεκινά από την Πλατεία Δούρου,στο Χαλάνδρι, είτε μέσω λεωφόρου Πεντέλης και οδού Νηρηίδων.


Προτείνω παπούτσια κλειστά ,αντιολισθητικά, ακόμα καλύτερα αν είναι και αδιάβροχα για όσους θα επιχειρήσουν να περπατήσουν μέσα στην κοίτη.Παντελόνι μακρύ - για ασφαλές περπάτημα μέσα στα χόρτα , μπουκαλάκι νερό ή και κάτι για φαϊ .Φωτογραφικές ή άλλες μηχανές καταγραφής,μολύβι ή μαρκαδοράκι κλπ.Όσοι συναντούν τώρα για πρώτη φορά το έργο χαρτογράφησης μπορούν να διαβάσουν τα παρακάτω ,γνωστά για όσους το παρακολουθούν από την αρχή.






Στην καρδιά της περιοχής από το κέντρο του Χαλανδρίου μέχρι τη Νέα Πεντέλη κυλάει, χειμώνα –καλοκαίρι, αιώνες τώρα,  ένα μικρό ποτάμι. Τα νερά του έχουν σκάψει βαθειά την πλαγιά ,έτσι το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του είναι σχεδόν αόρατο για την πόλη. Αν όμως  προσέξει κανείς υπάρχουν περάσματα, πολλά απ΄ αυτά κρυμμένα κι απροσδόκητα, κάποια –λίγα- επίσημα και οργανωμένα, που οδηγούν σε όχθες κατάφυτες, σε πυκνούς  καλαμιώνες ,σε μικροσκοπικές παραλίες . Σε αρκετά σημεία υπάρχουν μονοπάτια ,που μοιάζει να διατηρούνται από τα βήματα των τακτικών επισκεπτών. Αλλού τα μονοπάτια χάνονται μέσα σε οργιώδη βλάστηση.




Οι όχθες της Ρεματιάς αποτελούν στην πραγματικότητα ένα κομμάτι άγριας φύσης που ,σχεδόν παράδοξα, επιβιώνει μέσα στην καρδιά της πόλης.

Αν και οι διαδρομές που κανείς μπορεί να διανύσει στις όχθες ή και μέσα στην κοίτη είναι μακριές  και πανέμορφες  δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιος χάρτης ή οδηγός γι αυτές. Λίγοι μοιάζει να τις γνωρίζουν και να τις απολαμβάνουν. Κι αυτό δεν θα ήταν ίσως κακό για κάποιο άλλο ποταμάκι που κυλάει με ασφάλεια κάπου στην εξοχή. Το Ρέμα όμως αυτό χρειάζεται τους ανθρώπους που θα το αγαπήσουν, θα το περπατήσουν και εν τέλει θα το προστατεύσουν.


Ξεκινώντας από το απόλυτο και υπέροχο ξάφνιασμα που μου προκάλεσε η πρώτη επαφή με τη Ρεματιά  - σε ένα ξεχασμένο κομματάκι της κοντά στην πλατεία Χαλανδρίου- αποφάσισα να αναλάβω ένα έργο περιπλάνησης και καταγραφής, ένα έργο χαρτογράφησης  όλων των διαδρομών που αυτή προσφέρει. Θεώρησα επίσης ότι μια τέτοια διαδικασία ανακάλυψης άξιζε  να τη μοιραστώ με άλλους, που μέσα σε μια διαδικασία συμμετοχής θα συνεισέφεραν στο έργο  καταθέτοντας τη δική τους  προσωπική ματιά. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2013 οργάνωσα την πρώτη διαδρομή συλλογικής χαρτογράφησης που ξεκίνησε από εκείνο το ξεχασμένο κομματάκι κι έφτασε μέχρι το οργανωμένο δασάκι κάτω από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία .Έδωσα σε όσους συμμετείχαν ένα  απλό σχεδιάγραμμα  της περιοχής, που χρησίμευε σαν στοιχειώδης οδηγός και άφηνε πολύ κενό χώρο για προσωπικές σημειώσεις.


Αυτές τις μέρες οργανώνω, με τον ίδιο τρόπο, τη δεύτερη διαδρομή , με αφετηρία  την πεζογέφυρα  στο  δασάκι του προφήτη Ηλία .Η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο όμορφες  του Χαλανδρίου και ακολουθεί, από την ανατολική(δεξιά) όχθη, υπάρχοντα, ευκολοδιάβατα  μονοπάτια μέχρι την οδό Πολυδρόσου. Η απέναντι όχθη ,όπου και το γνωστό θεατράκι της Ρεματιάς, είναι μια μικρή ζούγκλα  που απαιτεί γερά πόδια ενώ αποζημιώνει προσφέροντας  κάποια από τα ομορφότερα τοπία.

Η δεύτερη αυτή  συνάντηση θα γίνει την Κυριακή,30 Μαρτίου στις 11.30 πμ. Η διάρκεια  της δράσης , το μήκος της διαδρομής, ο τρόπος καταγραφής,  όλα είναι στη διάθεση και τους χρόνους  του καθένα  που θα θελήσει να συμμετάσχει, μόνος, με παρέα ή με τα παιδιά του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου